Over Australië

Over Australië

over australië A ustralië is officieel Gemenebest Australië bestaande uit Australische vasteland en een groot aantal eilanden in de Indische en grote oceaan, waarvan Tasmanië de grootste is. Australië ligt ten noordwesten van Nieuw-Zeeland en ten zuiden van Indonesië. Australië heeft zijn naam te danken aan het vermeende continent terra australis incognita. Het land was een paar duizend jaar bevolkt voor het door de Europeanen werd ontdekt. Het land heeft een oppervlakte van 7.687.806,6 km en is daarmee op 5 na grootste land ter wereld naar oppervlakte. Van de circa 24 miljoen inwoners woont het grootste deel in grote steden zoals Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide. De Hoofdstad van Australië is Canberra.

Geschiedenis

Ongeveer 50.000 jaar geleden kwamen de eerste mensen naar Australië die de Aborigines heten. Omdat het zee niveau lager was kwamen er natuurlijke bruggen waardoor je makkelijk van Azië naar Australië kon. En ontdekkers denken dat ze zo in australie zijn gekomen. Toen de aarde opwarmde en het ijs ging smelten en het zeeniveau steeg, werd Australië een eiland. In het jaar 150 werd er voor het eerst over Australië geschreven door de Grieken ze noemde het land Terra Australis daar komt ook de naam Australië vandaan. Willem Jansz ontdekte met zijn Duyfken Australië als eerste Europeaan in 1606 toen hij langs de kaap van York-Schierland in het noorden van Australië voer. Het westen van Australië werd meerderen malen door Nederlanders en andere Europeanen bezocht.

De Britten in Australië

In 1770 ontdekte de Engelse ontdekkingsreiziger james Crook de oostkant van Australië, het gebied werd Nieuw-Zuid-Wales genoemd. Hij ging aan land in Botany Bay, het huidige Sydney en claimde de oostkust voor Engeland. De Britten gebruikte het als strafkolonie voor Engelse gevangen. Daarnaast diende het land als een vorm van compensatie omdat ze de koloniën in noord Amerika na de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog hadden verloren. Later kwamen er meer Britse koloniën. Daarna werd het land ook populair onder andere landen en nam de bevolking heel erg snel toe.

De regering

De 6 toenmalige Brits koloniën, Nieuw- Zuid -Wales, tasmanie, Queensland, Victoria, zuid Australië en west Australië werden in een federale staat verenigd. Elk deel had zijn eigen regering. Ieder deelstaat had zijn eigen regering, grondwet en overheid met een eigen premier. Het gemenebest heeft 2 zelf regerende gebieden: Australisch Hoofdstedelijk Territorium met Canberra als hoofdstad, en het Noordelijk Territorium en Darwin als hoofdstad. Tot het gemenebest horen ook Jervis Bay Territorium, Christmaseiland, Norfolk en Heard. Naast dat Australië een federale parlementaire democratie is, is het ook een parlementair koninkrijk met als staatshoofd Elizabeth II. De troonopvolger is kroonprins is Charles. In elk deelstaat wordt het staatshoofd vertegenwoordig door en gouverneur. En in de federale overheid door de gouverneur generaal. De gouverneur-generaal word aangesteld door de kroon op advies van minister-president van Australië. Hoewel de meeste taken door de gouverneur word uitgevoerd zijn er ook taken die het staatshoofd uitvoert. In een referendum in 1999 is uitgesproken dat de bevolking van Australië geen republiek wou worden. Binnen Australië ligt een zelf uitgeroepen republiek Murrawarrie republiek die door geen enkel land erkend wordt.

Terug naar boven