Volkslied Australië

Advance Australia Fair is sinds 1984 het officiële volkslied. Het volkslied werd geschreven door de schotse componist Peter Dodds McCormick. In 1977 hebben ze een referendum gehouden over het volkslied. Advance Australia Fair kreeg de meeste stemmen (43,29%). Het toenmalige volkslied God save the Queen behaalde de derde plaats met (18,78%) van de stemmen. Op 19 april 1984 werd het lied officieel het volkslied van Australië.

Nieuw volkslied

In 1974 was God Save The Queen het volkslied van Australië. In 1972 besloot de Whitlam regering dat er een nieuw volkslied nodig was die het land zou kunnen vertegenwoordigen. En ze begonnen aan een wedstrijd om het beste volkslied te kiezen. De wedstrijd werd verdeeld in 2 fases de 1e fase was tekst en daarna muziek. De beste inzending zou $5000 krijgen. De raad voor kunsten vond geen enkele van de ingezonden waardig genoeg dus de wedstrijd eindigde met suggesties voor advance Australia fair, Waltzing Matilda en song of Australia. In 1974 voerde de regering een landelijk onderzoek door het lied te zingen op belangrijke gelegenheden. Er waren 60.000 mensen op nationale niveau getest door het bureau voor de statistiek. En daar uit werd Advance Australia Fair uitgekozen als volkslied van het land.

australisch volkslied

Verandering tekst

Omdat de oorspronkelijke tekst in 1879 werden geschreven, zijn er een aantal veranderingen geweest. Het originele lied had vier verzen. Voor de goedkeuring ervan als het volkslied, werd het nummer teruggebracht van vier verzen tot twee. Het eerste vers werd gehouden grotendeels als 1879 origineel, met uitzondering van de wijziging in de eerste lijn van zonen van Australië verheugen ons tot Australiërs al verheugen ons. De tweede, derde en vierde verzen van de oorspronkelijke werden gedropt, ten gunste van een aangepaste versie van de nieuwe derde vers dat werd gezongen bij Federatie in 1901.

Orkest versie

De waardeloze orkest versie van Advance Australia Fair die nu vaak word gespeeld voor Australische overwinningen sportevenementen, ceremonies, en bij openingen van grote buitenlandse sportieve activiteiten. Die is van Tommy Tycho een immigrant uit Hongarije. Het werd voor een opdracht van ABC-record in 1984 en vervolgens is het uitgezonden door channel tien in 1986 in de Australia Day Broadvast met Julie Anthony als solist.