Bevolking Australië

Het bevolkingsaantal in Australië is nu 24 miljoen waarvan 1,5% Aboriginals zijn. Australië heeft 6 staten en 2 territoria. De staten zijn New South Wales, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria en Western Australia. De territoria zijn Astralian Captial Teritory En Northern Territor.

Aboriginals

De Aborigines ook wel Aboriginals genoemd, zijn de eerste menselijke bewoners van het Australische continent. Het woord Aborigines stamt af van het Latijnse woord origine vanaf de oorsprong. Volgens theorieën zijn de Aborigines ongeveer een half miljoen jaar geleden aangekomen in Australië. In de ijstijd lag de zeespiegel veel lager dan nu, hierdoor lag een groot deel van de zee tussen Australië en Zuidoost-Azië droog. Op dit moment leven er nog ongeveer 200.000 Aboriginals in Australië, dat is ongeveer van de hele bevolking maar 1.5%. Het leven voor Aboriginals is nu een stuk beter dan een eeuw geleden. Australië is een rijk en welvarend land maar voor Aboriginals zijn er nog steeds veel problemen. In de moderne Australische samenleving nemen de Aborigines een marginale positie in. De gemiddelde gezondheid en economische welstand laat nog steeds veel te wensen over. De levensverwachting is dan ook 20 jaar lager dan die van de gemiddelde Australiër.

bevolking australie

Immigranten

Australië is een land van immigranten. Bijna een kwart van de Australiërs zijn in het buitenland geboren. En bijna de helft van de Australiërs heeft ten minste een ouder die in het buitenland is geboren. Veel immigranten uit Europa zijn na de 2de wereld oorlog naar Australië verhuisd. De meeste kwamen vooral uit , Ierland, Italië, Griekenland, Duitsland, Nederland en Verenigd Koninkrijk.

Ongelijke verdeling

Elk jaar emigreren er 100.000 mensen naar Australië. Met een bevolkingsdichtheid van 2,7 inwoners per km2 hoort Australië bij de dunst bevolkte landen ter wereld. Hierbij moeten we ook nadenken dat 86% van de bevolking in de grootste steden wonen. Bijvoorbeeld in Sydney wonen 4.400.000 mensen, Melbourne 3.853.000, Brisbane 2.238.394, Perth 1.599.00, Adelaide 1.230.000, Newcastle 495.000, Canberra 381.488, Gold Coast 330,000, Hobart, 200.000 en dat laat dus zien dat de bevolking zeer ongelijk is verdeeld. Vooral in het oostelijke zuidoostelijke gedeelte kunstgebied.